Autor Wątek: Rewolucja w ubezpieczeniach OC  (Przeczytany 2120 razy)

Offline cat11

• Znawca tematu
  • Reputacja: +0/-0
Rewolucja w ubezpieczeniach OC
« dnia: Czerwiec 01, 2010, 10:31:36 am »
"Obecnie jeśli posiadacz polisy OC nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu umowy nie powiadomi na piśmie ubezpieczyciela o jej wypowiedzeniu, automatycznie zostaje zawarta kolejna umowa na następny rok.

A że pisma często wędrują długo, właściciel auta poniewczasie dowiaduje się, że musi płacić podwójne ubezpieczenie, bo stare towarzystwo zdążyło już przedłużyć umowę. Takich przypadków jest stosunkowo dużo. Są częste zwłaszcza w sytuacji, gdy w okresie trwania umowy ubezpieczenia nastąpiła zmiana właściciela pojazdu.

Rząd chce się z tym problemem uporać w taki sposób, że posiadacz pojazdu ubezpieczony w dwóch lub więcej zakładach ubezpieczeń będzie mógł rozwiązać umowę, która została automatycznie przedłużona. Ubezpieczycielowi będzie w takim przypadku przysługiwało prawo do żądania zapłaty składki ubezpieczeniowej jedynie za okres, przez który ponosił odpowiedzialność. "

gaccy

• Gość
Odp: Rewolucja w ubezpieczeniach OC
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 02, 2010, 08:30:04 am »
Rząd może i chce ale jak zawsze chodzi o kasę i to nie małą więc znajdzie się pewnie taki lobbysta Dochalowo podobny i przekona kogo trzeba o zmianie przepisów  ;D

gajzer

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 08, 2010, 23:54:53 pm »
Miejmy nadzieje, że wprowadzi. Powiem Wam jednak jedno. Ta opcja nie jest do końca zła. Wyobraźcie sobie fakt, że przez jeden dzień nie macie ubezpieczenia OC, powodujecie wypadek i co wtedy. Bez Oc płacilibyscie z własnej kieszeni. Jednak czasem na przymus, ale pomocne!

Osobiście miałem taki przypadek i stąd moja obawa. Nie wypowiedziałem umowy ubezpieczenia bo szukałem najtańszego Oc. Sytuacja skończyła się tak, że płacę rentę inwalidzką - na szczęście nie duzą.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2010, 08:08:43 am wysłana przez admin »

Offline cat11

• Znawca tematu
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 09, 2010, 08:10:59 am »
Gajzer, głupoty opowiadasz, jak ktoś ma 2 lewe ręce to jego sprawa, miliony innych nie ma i nie chce płacić za swoją "domniemaną nieporadność". Ja też nie zgadzam się żeby Państwo robiło ze mnie niewolnika. Pozatym tu jest mowa o nowym ubezpieczeniu jak sie kupiło auto a o tym każdy wie że trzeba je wykupić.