Autor Wątek: Podgrzewane lusterka za 20zł - koniec ze skrobaniem na mrozie :)  (Przeczytany 2553 razy)

Offline cat11

• Znawca tematu
  • Reputacja: +0/-0
Podgrzewane lusterka za 20zł - koniec ze skrobaniem na mrozie :)
« dnia: Listopad 03, 2009, 14:08:28 pm »
Witajcie

Właśnie zrobiłem sobie podgrzewane lusterka  8)

Sprawa banalnie prosta(choć nie obyło się bez ofiar :) ) i bardzo praktyczna.

Koszt całkowity zamknął się w 20zł i 3 godzinach pracy. Można to zrobić w każdym samochodzie.

Jeśli ktoś ma jakieś pytania chętnie służę radą(w miarę moich możliwości rzecz jasna). Polecam taki patent bo jest to śmiesznie tanie  i baaardzo wygodne, po minucie szkło lusterka jest ciepłe, lód się na nim topi i ścieka a powstała woda odparowuje i mamy czyste lusterko. To samo z parą wodną, znika momentalnie.

Ja robiłem swoje podgrzewane lusterka w Toyota Corolla E11 ale w każdym samochodzie będzie się je robiło podobnie.

flamaska

• Gość
Odp: Podgrzewane lusterka za 20zł - koniec ze skrobaniem na mrozie :)
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 16, 2009, 13:26:09 pm »
łooo extra!!! I to wydatek tylko 20 zł???? Muszę się zorientować i też sobie coś takiego zrobić... na żarówki 70 wydałam to na lusterka 20 nie dam :P a co tam :P Tylko pewnie sama sobie nie będę umiała zamontować czegoś takiego... ile to kosztuje w salonie?

dar1

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 16, 2009, 16:54:19 pm »
no cóż za dobre żarówki trzeba zapłacić, ale przynajmniej trochę Ci posłużą.

W sumie bardzo fajna sprawa z tymi lusterkami. Od czego zacząć? ;)

Offline cat11

• Znawca tematu
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 17, 2009, 11:57:45 am »
:)

Oj tak flamaska, musisz zrobić samemu, taki wypasik niestety z montażem kosztuje w warsztacie pewnie koło stówki lub więcej. A w salonie to już nawet nie myślę, pewnie z 500zł lekko, zależnie od modelu auta.

Dar1- od czego zacząć? proste, zakupić takie oto podgrzewacze http://www.allegro.pl/item821137068_podgrzewacz_lusterka_mata_grzewcza_gb_10s_okazja.html (lub podobne)

Potem rozbieracie lusterko i naklejacie je na szkło od tyłu po czym składacie lusterko, reszta to już w zasadzie drobne prace montażowe związane z poprowadzeniem i podłączeniem przewodów aby to cudo zaczęło grzać.

Jeśli któreś z was chce spróbować służę radą choć część (rozebranie lusterka, znalezienie napięcia) to rzeczy które musicie zrobić sami bo w każdym aucie robi się je inaczej.

dar1

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 17, 2009, 15:55:19 pm »
myślę, że dam sobie z czymś takim radę ;)

Offline cat11

• Znawca tematu
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 17, 2009, 23:43:56 pm »
No to zamawiaj i działaj a ja pomogę radą :)

Od razu powiem że poza 2szt podgrzewaczy potrzebujesz:
- 8szt wsuwek żeńskich
- przewód(wystarczy zwykły cienki np głośnikowy) długość zależna od tego gdzie chcesz podłączyć ale zapewne taki żeby pod deskę sięgnął więc ok 2x1,5m, razem powiedzmy z zapasem 4m.
- Przełącznik którym będziesz to włączał(o ile nie podłączysz tego inaczej), ja podłączyłem do ogrzewania tylnej szyby i działa mi razem z nim gdy wcisnę guzik :)

Przewód miałem(koszt znikomy, myślę że max 1zł/m wsuwki mnie kosztowały jakieś 1,6zł. Oczywiście wszystko w sklepie elektronicznym, jak kupisz w markecie to w życiu sie w 20zł nie zmieścisz :)

flamaska

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 18, 2009, 10:30:59 am »
Chyba powiem jakiemuś koledze żeby mi to zamontował... sama nie dam rady a nie chcę płacić tyle kasy w salonie. Chyba temu samemu co mi żarówy doradzał, on się trochę zna na samochodach. A takie lusterka jeju super są :D

Offline cat11

• Znawca tematu
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 19, 2009, 12:56:31 pm »
No to fakt!

Docenisz je kiedy w zimny poranek wsiądziesz do auta i zamiast skrobać lód z lusterek na mrozie posiedzisz w autku i w 2 minutki będziesz go miała stopionego  ;D

areajdm

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 09, 2010, 17:53:14 pm »
flamaska, może Twój model auta posiada elektrycznie podgrzewane lusterka w opcji i wystarczy tylko takowe kupić. Czym jeździsz?
A ogólnie to świetna sprawa - dobrze, że Mazda MX-6 ma to seryjnie :D

Offline cat11

• Znawca tematu
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 09, 2010, 20:51:44 pm »
Można, tylko że są drogie a tu możesz mieć to za grosze - przy okazji dodam do tego co napisałeś że można założyć takie maty grzewcze właśnie do instalacji od podgrzewanych lusterek(ja tak zrobiłem bo takową mam)

Dziś moje zalodowacone lusterka były czyste i ciepłe zanim odskrobałem auto skrobaczką :)