Autor Wątek: Corolla E11 problem z silnikiem  (Przeczytany 3292 razy)

lukiz85

• Gość
Corolla E11 problem z silnikiem
« dnia: Sierpień 20, 2009, 08:58:21 am »
Witam,
Mam problem z samochodem Corolla E11 z 1998r z silnikiem 1,4. Auto z przebiegiem 110 tys.
Przy pracy na biegu jałowym słychać nierówną prace silnika oraz w układzie wydechowym ( z tłumika) występują ,, strzały spalin". Gdy silnik nierówno pracuje( słychać pukanie) to z wydechu tez słychać puknięcie. ( strzał spalin). Przed rozpoczęciem napraw obroty na jałowym wynosiły około 900. Nie jestem pewien czy przed rozpoczęciem napraw występowały strzały z wydechu ale na pewno występowała nierówna praca silnika i pukanie.

1.Mój mechanik początkowo mówił ze to przepustnica. Była zanieczyszczona przepustnica- oczyścił przepustnice. Jak odebrałem samochód zanotowałem właśnie te strzelanie spalin z wydechu. Przeczyszczenie przepustnicy nic nei pomogło- jedynie obroty na biegu jałowym spadły do ok.600 obr.

2. Kolejnym razem mechanik sprawdzał silnik krokowy i mierzył jakieś ciśnienia na zaworach-podobno wyszło wszytko okej- oczywiście żądnej poprawy dla auta,

3. Za 3 razem, mechanik wyregulował luzy na zaworach przez redukcję płytkami. Przed robota mówił ze pomoże ale nie pomogło. Luzy wynosiły podobno na 3 zaworach już po 1 mm. Teraz ustawił na 2,5-2,7mm. Myślałem ze to pomoże ale nie pomogło. Strzelanie z tłumika tak jakby się nasiliło.

Nie jestem pewien- auto muszę jeszcze poobserwować ale wydaje mi sie ze podczas puknięc w silniki leciutko zmniejsza sie nateżenie świecenia świateł przednich. Występuje takie mrygniecie.

Auto po zakupie w marcu miało wymienione:
- olej z 10w60 castrola na 10w40 mobila
- paski i świece zapłonowe
- pasek rozrządu bez pompy wodnej

Dzieki za pomoc.
Pozdrawiam

Offline cat11

• Znawca tematu
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Corolla E11 problem z silnikiem
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 20, 2009, 12:50:10 pm »
Hej

Mam dokładnie taką samą Corolkę, nawet silnik chyba ten sam. Na moje oko to:

1. ten mechanik nie za bardzo sie zna na tym co robi i za co(na pewno) bierze kasę. Ty czy ja możemy się nie znać lub mylić ale jak ktoś na tym zarabia to powinien naprawić a nie tylko wziąć kasę - polecam zmianę mechanika, jeśli masz w miarę jak dojechać do Lublina autem polecę Ci dobry warsztat gdzie pracują min byli mechanicy z ASO Toyoty, cenowo w normie a jakość pierwszorzędna. Poza tym robią TYLKO toyotę i znają te auta od podszewki.

2. Jak na moje oko to masz problem z zaworami ale to tylko takie gdybanie. W mojej zawór się wypalił od jeżdżenia na gazie który był źle ustawiony przez poprzedniego wałściciela.

3. Obroty w prawidłowo ustawionym silniku tego typu będą wynosiły właśnie 600-650 rpm. Poprzednio miałeś za wysokie. Wiem że to dziwne w porównaniu do innych aut gdzie normą jest 1000-1200 ale tu to normalne.

4. Zawsze z rozrządem wymieniaj pompę wodną, jej koszt jest często śmieszny a żywotność zbliżona do żywotności paska. Teraz zafundowałeś sobie taką sytuację że niebawem będziesz musiał wymienić pompę i zapłacisz za robotę jak za wymianę paska rozrządu(a mogłeś od razu dopłacić tylko wartość pompy która zazwyczaj jest ok 100zł a w wielu autach 60-70zł).

lukiz85

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 21, 2009, 14:06:00 pm »
pomyłka sie wkradła do mojego opisu. Luzy mam pomiędzy 0,25 a 0,3 mm

Offline cat11

• Znawca tematu
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 21, 2009, 14:59:37 pm »
spoko, to nie ma wpływu na moją odp bo przecież regulacja nic Ci nie pomogła, ja nie mówie o ustawianiu zaworów a raczej  wypaleniu któregoś
.

lukiz85

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 01, 2009, 20:07:04 pm »
Sprawdziłem zawory- stan dobry
kable wn ok
świece ok
cewka ok
silnik krokowy oczyszczony

Nadal bez zmian

Offline cat11

• Znawca tematu
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 02, 2009, 10:35:46 am »
Hmm to już nie wiem

Strzał spalin jest ewidentnie spowodowany niewłaściwym zapłonem mieszanki (np spalaniem jej w układzie wydechowym) lub złym składem mieszanki. Tak więc Twój problem(jeśli wykluczymy problemy z zaworami) to zły skład mieszanki lub problemy z jej zapłonem. Wg tego co piszesz że było sprawdzane zapłon można by wykluczyć. Może więc skład mieszanki jest nieprawidłowy? Czy sprawdzałeś sondę lambda? Może za oczywiste ale zapytam - filtry są wymieniane na czas?(zapchany mocno filtr powietrza mógłby dać też kłopoty z mieszanką).

lukiz85

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 07, 2009, 17:00:37 pm »
Filtry nowiutkie.
Benzyne od kupienia na róznych stacjach tankowałem a problem jest taki sam

Offline cat11

• Znawca tematu
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 07, 2009, 17:32:08 pm »
a lambda?