Autor Wątek: kierunkowskazy na rondzie?  (Przeczytany 5063 razy)

Offline cat11

• Znawca tematu
  • Reputacja: +0/-0
kierunkowskazy na rondzie?
« dnia: Maj 27, 2009, 15:04:33 pm »
jak to jest z tymi kierunkami? trzeba dawać przy wyjeździe zawsze w prawo czy nie? Jak są światła to coś zmienia?

ackeka

• Gość
Odp: kierunkowskazy na rondzie?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 30, 2010, 14:29:42 pm »
jestem po kursie na c :D więc wiem wszystko,po pierwsze zajęcie pasa- prawy- to zjazd na prawo(włączamy kierunkowskaz przed wjazdem na rondo) lub jazda na wprost(nie sygnalizujemy)-(kierunkowskaz wlączamy po minięciu pierwszego zjazdu w prawo i włączamy sygnalizując zjazd. po drugie zajęcie pasa prawego- jazda na wprost(nic nie sygnalizujemy) lub  zjazd następny czyli prawy (sygnalizujemy przed rondem- w momencie wjazdu wyłączamy-poruszamy sie po rondzie bez kierunkowskaza-włączamy sygnalizując zjazd )lub nawrót--jasne?

Offline cat11

• Znawca tematu
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 30, 2010, 16:49:20 pm »
Nie jasne, raczej jeszcze ciemniejsze :)

Czyli co? Przed wjazdem na rondo (załóżmy że skręcamy na nim w lewo w 3 wyjazd) włączamy prawy kierunek a potem wyłaczamy na rondzie i dajemy dopiero po minięciu drugiego wyjazdu? bo tak zrozumiałem z Twojej wypowiedzi ale mi sie to w głowie nie mieści :)

przy okazji: kto ma pierwszeństwo jeśli chcesz zjechać z ronda a jesteś na wewnętrznym jego pasie?(są 2 pasy ty jedziesz od środka i chcesz zjechać a z prawej masz auto które chce jechać dalej dookoła ronda).

ackeka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 01, 2010, 11:17:27 am »
jakskrecasz w lewo na rondzie,tozajmujesz lewy pas,włączasz lewy kierunkowskaz, wjeżdżając wyłaczasz, włączasz prawy gdy jestes po minieciu zjazdu na wprost.
Pierszeństwo ma pojazd poruszający siępo pasie zewnetrznym,tu jest więc problem.Na niektórych rondach sa wymalowane linie,wyznaczające pasy z jednej ciągła z drugiej przerywana, nie można więc zjechać z pasa wewnetrznego  na zenwętrzny podczas opuszczania ronda.Taksiarze wykorzystują ten przpis i jeżdzą tylko zewnetrznym czekając na stłuczkę  :-[, nestety wina zawsze po stronie tego co jest na wewnetrznym pasie, (tak samo jak nie zdąrzysz zahamować i wjedziesz w tyłek innemu wozowi).Wszystko zależy od kultury jazdy, po pobycie w angli i jeżdzeniupo tamtejszych drogach, trudno było mi się przyzwyczaić-u nas jest zero kultury jazdy,są oczywiście wyjątki,chamstwo jest wszechobecne.

ofir

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 16, 2011, 10:30:40 am »
Jak dla mnie większość Polaków nie potrafi jeździć po rondach.. albo z wewnętrznego pasa chcą skręcać w prawo albo z zewnętrznego w lewo... A kierunki to ludzie włączają w taki dziwny i nielogiczny sposób, że lepiej się tym nie kierować bo można łatwo spowodować wypadek....

muzycznyswiat

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 03, 2011, 09:06:56 am »
Czemu to musi byc taakie skomplikowane ? najgorsze jeszcze ronda na 4 pasy ;/