Autor Wątek: Zakup Kosiarki  (Przeczytany 1641 razy)

Kobalt

• Gość
Zakup Kosiarki
« dnia: Czerwiec 16, 2010, 13:27:38 pm »
Witajcie ponownie,
 skorzystam z okazji, że jestem już zarejestrowanym użytkownikiem forum, pozwolę sobie zadać kolejne pytanie:

- chcemy kupić nowa kosiarkę spalinową (mamy jakieś 1800m2 trawnika)
- mamy budżet rzędu 1600zł (max!)
- chcemy by kosiarka miała silnik Briggs&Stratton- mamy pozytywne doświadczenia związane z poprzednimi sprzętami

Wiemy, że Briggs wypuścił swoją markę kosiarek - Nexus i zastanawiamy się czy nie zaryzykować zakupu.
Czy ktoś ma jakieś pojecie na ten temat i mógłby się wypowiedzieć lub poradzić?

Z góry dziękuję!

luckyst

• Gość
Odp: Zakup Kosiarki
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 17, 2010, 08:16:34 am »
No to współczuje, koszenia oczywiście bo wiem ile z tym jest roboty sam to robie i schodzi mi caly dzień przy 3 razy mniejszej dzialce. Co do kosiarki to ja osobiscie polecam Husqvarne, są po prostu niezawodne i nic się z nimi nie dzieje, po prostu bezobsługowe urządzenia. Inna sprawa to cena ta niestety już przy prostych modelach wacha się koło 2 tys więc porażka, Osobiście polecam aukcje w necie lub znajomych można podpytać czy ktoś nie wymienia na wyższy model .

abi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 19, 2010, 10:26:29 am »
To bardzo dobry pomysł znajomek kupił roczną husqarnę za 1000 zł jeszcze na gwarancji stan idealny, koleś się przeprowadzał do bloku i nie potrzebował kosiarki  ;)

Kobalt

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 20, 2010, 21:26:29 pm »
no też własnie myśleliśmy żeby kupić Husqvarne z silnikiem Briggsa, ale oglądaliśmy w Leroy Merlin kosiarki Nexus. WG. sprzedawcy ta sama półka. Ciężko znaleźć informacje na ich temat, a tym bardziej opinie, bo w sprzedaży są od tego roku.

abi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 21, 2010, 08:21:45 am »
To niestety zbyt krótki czas żeby stwierdzić czy coś się z nią dzieje i czy jest niezawodna, a jak wygląda sytuacja z serwisem, odwozisz sprzęt do Leroy czy jest jakiś wyspecjalizowany serwis ???

Kobalt

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 21, 2010, 19:17:55 pm »
Właśnie nie wiem...
 Nexus to marka którą wypuścił Briggs&Stratton. Występują tez jako kosiarki Murray.
Wiec pewnie zawożę tam gdzie Murray ma swój serwis.

abi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 22, 2010, 08:02:22 am »
Serwis to bardzo ważna sprawa, najlepiej jak wszystko potrafią naprawić na miejscu a jeśli naprawa jest dłuższa to dają sprzet zamienny. Jak przyjdzie sezon i poczekasz z koszeniem pare dni to potem będziesz miał do obrobienia łąkę a nie trawnik  ;D

Kobalt

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 22, 2010, 13:57:27 pm »
Abi, kosimy zwykle co 2 tygodnie. Myślę, że to jest wystarczający czas na ew. naprawę.

Poza tym o czym ja myślę, przecież nowy sprzęt na gwarancji kupuję! Tfu tfu nie może się psuć!

Kobalt

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 28, 2010, 17:40:14 pm »
Witam ponownie,
 odświeżam wątek z pytaniem dot. zabezpieczenia kosiarki spalinowej na zimę.
Czy jeśli nie zużyję całego paliwa i nie bardzo mam gdzie i jak je wylać, to mogę je tak zostawić? Czy warto dolać stabilizator paliwa?

Co w przypadku, kiedy jest mieszanka paliwa z olejem?

Offline szkola4kola

• Milczek
  • **
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 04, 2011, 08:42:16 am »
paliwem się nie przejmuj - najwyżej wyparuje. a jak chcesz wymienić olej to po prostu oddaj stary w sklepie gdzie kupujesz nowy. Ja przynajmniej tak robię.