Autor Wątek: jakie opony do felg o szerokości 7,5 cala  (Przeczytany 2265 razy)

methodman

• Gość
jakie opony do felg o szerokości 7,5 cala
« dnia: Sierpień 16, 2010, 15:57:34 pm »
Witam! Mam pytanie ponieważ jestem w tym temacie zupełnie zielony.. Jakie opony mam kupić do felg o szerokości 7,5 cala i wielkości 17 cali? Czy opony też muszą mieć szerokość 7,5 cala czy jak? Bo na allegro jak patrzyłem to wogóle takich opon nie ma.. Z góry dzięki

Offline cat11

• Znawca tematu
  • Reputacja: +0/-0
Odp: jakie opony do felg o szerokości 7,5 cala
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 16, 2010, 17:17:48 pm »
podaj jeszcze marke model pojemność i rocznik, dysponuję katalogiem felg i moge Ci powiedzieć ale lepiej patrzeć jeszcze po aucie.

remi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 16, 2010, 19:40:51 pm »
na niektórych stronach tunerów można sobie fajnie popatrzeć jak nasz autko będzie wyglądało z danymi felgami, bardzo pomaga przy doborze felg  :)

methodman

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 17, 2010, 10:22:52 am »
chodzi o Fiata Bravo hgt, rocznik myśle będzie koło 99 - 01. Samochód dopiero zamierzam kupić i od razu szukam jakiś fajnych kółek ;)

Offline cat11

• Znawca tematu
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 17, 2010, 10:36:14 am »
Wg katalogu najszersza felga jaką można wsadzić to 6,5x15" przy ET=30

Wsadzenie szerszej może spowodować zniszczenie błotnika(będzie wystawać i jak zaliczysz dołek skasuje ci błotnik) lub w najlepszym przypadku ocieranie o nadkola.

No chyba że już sprawdziłeś że pasuje lub znasz kogoś kto z powodzeniem używa takich felg w bravie, alternatywą jest także poszerzanie błotników.

Gdybyś się uparł to do takiej szerokości felgi zakładasz oponę 205 lub 225/50 lub 225 do 235/45, z tym że są to dane z innego auta (croma), niemniej jednak przyda Ci się szerokość a profil możesz sobie sam wyliczyć (są w sieci kalkulatory) tak żeby obwód koła był odpowiedni.

methodman

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 17, 2010, 11:06:55 am »
czyli rozumiem że nie moge wstawić większych felg niż 15' cali? Troche nie dobrze bo tam chyba standardowo są 15 - stki i liczyłem że włoże jakieś większe.. a jeszcze mam pytanie, jak to jest z tym rozstawem śrub? Fiat ma chyba 4x98, tak? Więc nie moge kupić powiedzmy 4x100?

methodman

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 17, 2010, 11:14:32 am »
zobacz tutaj koleś ma felgi 17stki (brzydkie, ale to taki przykład tylko)
http://moto.allegro.pl/item1185886490_fiat_bravo_1_6_16v_tunning_alufelgi.html

Offline cat11

• Znawca tematu
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 17, 2010, 17:44:25 pm »
Nie mówię że nie możesz a że katalog takich nie przewiduje, zajrzyj może na forum posiadaczy Bravy i zapytaj jakie felgi wkładają.  Są też możliwe pewne modyfikacje które pozwolą Ci założyć większe(szersze) felgi, np wspomniane poszerzanie błotników czy wstawienie twardszych sprężyn(koło mniej się chowa w błotnik i mniejsza szansa obcierania) ale jak wspomniałem najlepiej zapytać tych którzy już to przeszli, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi :)

Co do rozstawu - tak, fiat ma 4x98, możesz bez problemu użyć felg 4x100 jeśli zastosujesz do nich śruby pływające.

methodman

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 17, 2010, 19:18:32 pm »
skorzystałem z Twojej rady i napisałem do tego gościa, powiedział że nic nie poszerzał i że felgi bez problemu pasują... ostatnie pytanie - sprawdzałem te śruby pływające i powiedz mi czym różnią się te http://allegro.pl/item1181198855_sruby_plywajace_zmien_rozstaw_w_aucie_express.html  od tych http://allegro.pl/item1189830197_tuv_sruby_zabezp_plywajace_audi_skoda_fiat_inne.html   poza ceną oczywiście  :P
Raczej wybiore właśnie te o rozstawie 4x100 bo w 4x98 nie ma za bardzo w czym wybierać..

Offline cat11

• Znawca tematu
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 18, 2010, 08:47:44 am »
hej
no i dobrze że nie zmieniał, znaczy że podejdą i u Ciebie (o ile np nie kupił już poszerzonego lub utwardzonego auta i o tym nie wie).

Co do śrub - wygląda na to że obie pasują, to czym się różnią to fakt że te droższe to śruby pływające antykradzieżowe a więc odkręcane tylko za pomocą dołączonego klucza. Mimo że te antykradzieżówki są słabo zrobione to i tak znacznie utrudniają/wydłużają odkręcenie Ci kół a felga i opona 17" troche kosztuje, pomnóż x4 i wyjdzie niezła sumka. Także ja polecił bym Ci zakupić jeden komplet za 60zł żebyś miał po 1 śrubie zab. na koło a reszte tych tanich śrub pływających.

Ostatnia sprawa - pewnie już o tym myślałeś ale na wszelki wypadek napiszę. Zanim kupisz tak duże felgi pomyśl o tym czy stać Cię na nie, sezonowa wymiana opon(szczególnie jak zedrzesz i musisz kupić nowe lub będziesz chciał markowe) może być dramatem dla portfela :) 

methodman

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 18, 2010, 16:13:07 pm »
co do opon to równie dobrze mógłbym zedrzeć powiedzmy 15stki, ale nie zamierzam na nich rajdować więc mam nadzieje że posłużą więcej niż jeden sezon ;) Zobacz, tutaj znalazłem fajne w miare rozsądnej cenie http://moto.allegro.pl/item1181507106_lato_westlake_205_40r17_gw_cja_3lata_gdansk_wys.html  co o nich sądzisz? Z tego co ja się "znam"  ;D to są to chyba już te niskoprofilówki, nie?

Offline cat11

• Znawca tematu
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 19, 2010, 11:21:20 am »
Westlake? to jakaś firma krzak, ja bym tego nie kupował bo może to być niebezpieczne

Owszem jest to niski profil, nawet bardzo niski, przygotuj się na wypadanie plomb z zębów na każdej dziurze :)

BTW czy jeździłeś kiedyś na niskim profilu oraz szerokich oponach? Jeśli tak to wiesz z czym to się wiąże, jeśli nie to podpowiem, niski profil jak już wyżej napisałem spowoduje dość twardą pracę zawieszenia(opona niemal przestaje amortyzować), musisz też zapomnieć o jeździe po dziurach i podjeżdżaniu pod krawężniki, ryzyko uszkodzenia felgi także rośnie. Sprawa druga to szerokie opony, autko na takich oponkach będzie dość niestabilne na drodze gdzie są jakieś nierówności lub koleiny. Miałem okazję prowadzić BMW 525 z oponami szerokości bodajże 215 a potem dokładnie to samo auto na oponach 175mm i różnica była diametralna. Na tych węższych prowadziło się normalnie i wydawało się przyklejać do jezdni, na szerszych miało tendencję do wyskakiwania z kolein na różne strony, generalnie utrzymanie się na drodze przypominało akrobacje cyrkowe :)

Oczywiście na jest i druga strona medalu tj wygląd, auto na dużych kołach z szeroką gumą wygląda świetnie i temu chyba nikt nie zaprzeczy :)

Wracając do opony - jeśli będziesz jeździł jak emeryt możesz kupić tego krzaka ale jeśli będziesz przekraczał 120-140km/h to nie ryzykował bym, podejrzewam że jej właściwości będą średnie lub kiepskie więc droga hamowania będzie dużo dłuższa niż na markowej oponie, to już lepiej kupić używaną markową oponę w podobnej cenie, np taką http://moto.allegro.pl/item1193341372_opony_205_40r17_205_40_r17_pirelli_p7000_2x7mm.html

methodman

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 19, 2010, 18:26:10 pm »
chyba znów masz racje, lepiej będzie kupić jakieś używki w dobrym stanie ale za to markowe..
Ok, wielkie dzięki za pomoc, duże piwo dla Ciebie!  ;)

Offline cat11

• Znawca tematu
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 19, 2010, 21:23:28 pm »
Nie ma sprawy :)

Lepiej jezdzić na używkach lub dopłacić kilka zł niż kupić nowe badziewie ale sie przez to zabić lub komuś krzywde zrobić. Jak byś miał jeszcze jakieś pytania techniczne pisz tu, postaram się pomóc w miarę swoich możliwości i wiedzy.