Autor Wątek: Skoda octavia 1,9 tdi 110km  (Przeczytany 5154 razy)

mokry21

• Gość
Skoda octavia 1,9 tdi 110km
« dnia: Czerwiec 06, 2006, 23:23:20 pm »
Witam. Dzisiaj zalałem do swojej octavi 10l OR na 20l ON. Nie posiadam rzadnej instalacji. Chciałem się dowiedzieć czy moge bezpiecznie jeadzić na takiej mieszance bez dodatkowych przerobek? Co ewentualnie ryzykuje? Czy ten silnik nadaje sie do OR. Czytałem , że silniki tdi nie za bardzo znoszą OR , zastanawiam się co kryje się pod nazwą TDI? Ja mam TDI ale na zwykłych wtryskiwaczach i ze zwykła pompą, żaden tam common rayl czy jakoś tam i bez pompo wtryskiwaczy, czy taki TDI znacząco rózni się od starego  silnika VW 1,9 TD jescze z lat 80-tych ??

Auto Forum 4Kółka.pl

« dnia: Czerwiec 06, 2006, 23:23:20 pm »

jarx

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 12, 2006, 15:31:11 pm »
Czesc,
napisz koniecznie jak silnik to przezyl:)
Tez nalalem OR z Biedronki (2,76zl/litr) ale tylko 3L na ok. 15L ON, ktory mialem w baku. Nie wyczulem zadnej roznicy. Xsara chodzi dobrze.
Nastepnym razem zwieksze proporcje i chyba zamowie ten wymiennik ciepla. W lato pojezdze na mieszance, a zime na samym ON. Tylko start jest zawsze na zimym paliwie :( A poza tym ciagle nie mam informacji czy katalizator sie nie zapcha. Wiele osob po prostu wycina kata i daje lapowki na badaniu technicznym, ale jakos mi to nie w smak:)
Pozdrowienia,
Jarek

mokry21

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 19, 2006, 07:40:07 am »
Silnik chodził na mieszance jak burza, lepsza elastyczność i moment (tak mi się zdawało przynajmniej). Narazie dałem sobie spokój z mieszaniem i dopuki nie dostane 100% pewności , że nic  nie stanie się mojej octavi nie będe lał więcej OR.

jarx

• Gość
Xsara na OR
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 03, 2006, 11:06:23 am »
Wczoraj wlalem pol na pol ON z OR. Dzis zrobilem 100km. Jedyna zmiana, ze silnik jakby troche ciszej pracuje ale to moze byc moje urojenie :) Tez raczej zaprzestane dolewania bo leje olej z Biedronki za 2,76zl/litr wiec zysku nie ma z tego duzego. A jak poleci kata to zaplace ok700zl za wymiane (albo 50zl za wstawienie rury plus 50 przy kazdym badaniu spalin :))
Pozdrowienia,
Jarek