Autor Wątek: Kombajn Fortschritt E-517 na OR??  (Przeczytany 5675 razy)

miketof

• Gość
Kombajn Fortschritt E-517 na OR??
« dnia: Kwiecień 25, 2006, 15:01:08 pm »
Witam!!!

Już wcześniej zastanawiałęm sie nad przerobieniem swojego kombajnu na OR. Koszta zwróciłyby mi sie już po jednym sezonie (na oleju posmażalniczym). Przez jeden sezon spalam ok. 2000l, wiec jest to spora ilość. Silnik jaki jest w nim to 8 cylindrowa jednostka, bez turbo, tradycyjnej kostrukcji. Teraz:

Jaki wymiennik ciepła do tego dobrać ??
zbiornik z paliwem musi być dość pojemny, ok 300l, myślałem o kupiniu drugieg orginalnego (380l) i założeniu do niego podgrzewaczy na ciecz. Tylko  czy nie przeszkadzał by fakt, że zbiornik znajwowałby się niżej od silnika??

Słyszałem jeszcze, że od stosowania OR szybko niszczą sie wtryskiwacze.. Czy to prawda??

Auto Forum 4Kółka.pl

« dnia: Kwiecień 25, 2006, 15:01:08 pm »

Offline cat11

• Znawca tematu
  • Reputacja: +2/-0
Re: Kombajn Fortschritt E-517 na OR??
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 25, 2006, 16:35:24 pm »
Cytat: "miketof"

Jaki wymiennik ciepła do tego dobrać ??
zbiornik z paliwem musi być dość pojemny, ok 300l, myślałem o kupiniu drugieg orginalnego (380l) i założeniu do niego podgrzewaczy na ciecz. Tylko  czy nie przeszkadzał by fakt, że zbiornik znajwowałby się niżej od silnika??

Słyszałem jeszcze, że od stosowania OR szybko niszczą sie wtryskiwacze.. Czy to prawda??

Odpowiadam po kolei:
Wymiennik ciepła zależy od przepływu (ilość w danym odcinku czasu). Prawdopodobnie będzie większy i bardziej przepustowy, tak jak robimy do ciężarówek. Jak zadzwonisz to obgadamy wszystko i ustalimy jaki mniej więcej będzie potrzebny

Zbiornik 300L też możemy wykonać wraz ze stelażem aby go usztywnić(troche to paliwo waży). Można zastosować drugi fabryczny jeśli będzie używany wyłącznie w szczycie sezonu(żniwa) jednak wtedy wymiennik trzeba by jeszcze zwiększyć bo na nim będzie spoczywał cały cieżar ogrzania paliwa.
Jeśli chodzi o wtryskiwacze to nie jest to prawdą, w Polsce istnieje na ten temat wiele mitów tak jak to było z instalacjami gazowymi kiedyś gdy obiegowa opinia głosiła że silniki sie psują od nich, rosnący od lat popyt na nie udowadnia że to bzdury. Tak samo jest z olejem roślinnym, prawidłowo skonstruowana  i używana instalacja wyklucza usterki. Jeśli ktoś nie jest pewny to dla świętego spokoju można co jakiś czas przepalić go ropą z dodatkiem środków czyszczących wtryski(dostępne za kilka zł na każdej stacji).
Proszę o kontakt na telefon podany w zakładce "kontakt" sklepu lub maila dobierzemy i wykonamy dla Ciebie instalację.

miketof

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 27, 2006, 19:19:05 pm »
Własnie.... Przecież kombajn pracuje tylko latem w temperaturze powietrza powyżej 25st. Może było by możliwe zrobienie na tyle mocnego wymiennika ciepła, żeby nie trzeba było montować osobno podgrzewanego baku. Wtedy wykorzystał bym orginalny bak, a na ON zamontowałbym jakiś mniejszy, np 50l.

miketof

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 27, 2006, 19:21:45 pm »
Własnie.... Przecież kombajn pracuje tylko latem w temperaturze powietrza powyżej 25st. Może było by możliwe zrobienie na tyle mocnego wymiennika ciepła, żeby nie trzeba było montować osobno podgrzewanego baku. Wtedy wykorzystał bym orginalny bak, a na ON zamontowałbym jakiś mniejszy, np 50l.

I jeszcze interesuje mnie, czy kiedy zgasze silnik na OR dosłownie na chwileczke, to czy nie bedzie problemu z uruchomieniem?? (na gorącym silniku)

Offline cat11

• Znawca tematu
  • Reputacja: +2/-0
tak
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 04, 2006, 19:02:30 pm »
jak najbardziej jest to możliwe aby zrobić spory wymiennik który sam podgrzeje mocno olej. Problem jest wyłącznie z uruchomieniem bo gdy w zbiorniku będzie już OR to zimny silnik może nie zapalić, przydał by sie mały zbiornik z ropą do samego odpalania (można zamówić w 4kółka.pl np 10L).

Jeśli chodzi o odpalanie po zgaszeniu na chwilke to nie ma problemu, jeśli silnik będzie gorący to znów bez problemu odpali na oleju roślinnym.