Autor Wątek: instalacja lpg a olej roslinny  (Przeczytany 7502 razy)

Offline romus 1980

• Newbie
  • *
  • Reputacja: +0/-0
instalacja lpg a olej roslinny
« dnia: Listopad 13, 2006, 17:51:12 pm »
Witam jestem nowy w tego typu instalacjach lecz wymyslilem zecz dla mnie bardzo wazna a wiec mam cala instalacje od LPG zbiornik reduktor itp rzeczy mysle ze jak bym ja zamontowal do mojej omegi i zamiast lpg wlal olej roslinny mogla by ona spelniac role drugiego zbiornika wraz z cala instalacja grzewcza mysle tu o reduktorze tylko zastanawia mnie jedna rzecz w reduktorze sa uszczelki niewiem z czego i niewiem cz wytrzymalyby temperature wody i dzialanie oleju bardziej to drugie bo dzialanie wody to wytrzymuja Z moich teoretycznych rozwazan byla by to dobra instalacja Co wy szanowni forumowicze o tym sadzicie pozdrawiam romus

Offline cat11

• Znawca tematu
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 01, 2006, 17:56:58 pm »
coś mi sie wydaje że nie dało by rady bo przecież lpg ma cieniutkie przewody doprowadzające no i membrana jest delikatna, czy na to też masz sposób?

Offline Marcin82111

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 09, 2007, 19:23:51 pm »
Moim zdaniem zbiornik po LPG nadał b się doskonale do oleju roślinnego, znam osobę która przewoziła w zbiorniku na LPG bęzynę z za granicy, tylko jedna uwaga nie lać do pełna ponieważ ciecz rozszerza się i u niego cęść wyciekła, ale to było gdy robił to 1 raz potem wlewał 80 % zbiornika i wszystko ok.

Offline cat11

• Znawca tematu
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 10, 2007, 12:26:36 pm »
Cytat: "Marcin82111"
Moim zdaniem zbiornik po LPG nadał b się doskonale do oleju roślinnego, znam osobę która przewoziła w zbiorniku na LPG bęzynę z za granicy, tylko jedna uwaga nie lać do pełna ponieważ ciecz rozszerza się i u niego cęść wyciekła, ale to było gdy robił to 1 raz potem wlewał 80 % zbiornika i wszystko ok.

to niech sie cieszy że wyciekła tylko... słyszałem o specach którzy sobie obracali butle od LPG tak żeby więcej gazu weszło i jak sie zrobiło ciepło to butla już nie była walcem a "jajkiem"... ich szczęście że wytrzymała bo nie było by co z nich zbierać  :twisted:

antyd

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 10, 2008, 16:02:46 pm »
te butle mają montowane zawory bezpieczeństwa, nawet w razie pożaru nie wybuchnie, no może gdyby podłożyć jakieś MW  :twisted:  (Materiały wybuchowe)  :wink:

Offline cat11

• Znawca tematu
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 11, 2008, 18:01:52 pm »
pytanie ile taki zawór wytrzyma oraz czy przetrwa uszkodzenie mechaniczne przy wypadku, jak tak to spoko, jak nie to KABOOOOOM! :)

antyd

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 20, 2008, 09:35:08 am »
na świecie jeszcze (o ile się nie mylę) nie było przypadku eksplozji takowej butli. Nawet w czasie pożaru coraz większe ciśnienie będzie otwierało zawór bezpieczeństwa aż do momentu gdy ten się nie spali, wtedy ciśnienie rozedmie butlę tak, że ta rozszczelni się po bokach i gaz w sposób mniej kontrolowany uleci do atmosfery. rzecz jasna iż się zapali nim uleci a to pociągnie za sobą piękną dosłownie filmową fontannę płomieni. ale z technicznego punktu widzenia, wybuchu nie ma :P

Offline cat11

• Znawca tematu
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 20, 2008, 12:20:32 pm »
hmm, ciekawe to co piszesz, wydaje mi się że przez jakiś kosmiczny zbieg okoliczności może sie coś złego jednak stać ale nie mam konkretów na poparcie tej tezy więc nie będę się upierał :)

Jeśli to co piszesz jest prawdą i takie wybuchy nie zdarzają się to LPG jest bezpieczniejsze od paliw płynnych które (szczególnie w zbiornikach z tworzyw sztucznych) szybko się zapalają i podsycają płomienie.