Autor Wątek: Czy OR jest legalny ?  (Przeczytany 12178 razy)

Offline minimalny_stefan

• Newbie
  • *
  • Reputacja: +0/-0
Czy OR jest legalny ?
« dnia: Maj 29, 2006, 12:37:50 pm »
Witam!

Zastanawiam się nad kupnem samochodu z silnikiem diesla, abym mógł jezdzic na oleju rzepakowym. w związku z tym mam parę pytań.

Czy istnieją silniki, które mogą pracować na OR bez zadnych przeróbek zarówno w lato jak i w zimę ? (chodzi mi o samochody osobowe)

Jakie silniki i samochody polecacie do jazdy na OR?

Czy jak zamontuję instalację to przy kontroli policji lub badaniu technicznym nie przyczepią się, że jeżdze na paliwie, które nie ma akcyzy?

Pozdrawiam
Piotrek

Offline admin

• Administrator
  • Milczek
    • http://www.4kolka.pl
Re: Czy OR jest legalny ?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 29, 2006, 19:02:36 pm »
Cytat: "minimalny_stefan"
Zastanawiam się nad kupnem samochodu z silnikiem diesla, abym mógł jezdzic na oleju rzepakowym. w związku z tym mam parę pytań.

Czy istnieją silniki, które mogą pracować na OR bez zadnych przeróbek zarówno w lato jak i w zimę ? (chodzi mi o samochody osobowe)

Jakie silniki i samochody polecacie do jazdy na OR?

Czy jak zamontuję instalację to przy kontroli policji lub badaniu technicznym nie przyczepią się, że jeżdze na paliwie, które nie ma akcyzy?

Odpowiedzi:
1. Nie istnieją silniki przystosowane fabrycznie do OR.
2. Tak, policja może o to zapytać rozwiązanie- albo się nie chwalić i śmigać po cichu albo nie używać. Ewentualnie chwalić się i używać do woli ale płacić akcyze lub wyjechać do Niemiec gdzie można legalnie lać OR i nikt o akcyze nie pyta... Jeśli chodzi o badanie techniczne- wszystko jest legalne, można powiedzieć że to dodatkowy zbiornik na ropę bo do tego tez sie nadaje. Elementy mają po prostu być sprawne, nic więcej diagnosta nie musi sprawdzać.
Internetowy Sklep Motoryzacyjny 4Kółka.pl

Offline krzyniaczek

• Newbie
  • *
Czy OR jest legalny ?
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 23, 2006, 18:57:03 pm »
to nie mój pomysł ale wydaje się doskonały - raz na jakiś czas (np. co roku) można opłacić akcyzę za np. 10 l OR (18 zł) i w razie potrzeby okazywać organom uprawnionym do kontroli zawartości zbiornika, kto udowodni, że to nie te 10 l z opłaconą akcyzą?
ale mogę się mylić...

heniek

• Gość
to jest nielegalne
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 01, 2007, 11:30:37 am »
W obecnym stanie prawnym jazda na oleju roślinnym bez uiszczania wymaganej prawem akcyzy jest
nielegalna. http://www.bialapodlaska.uc.gov.pl/index.php?mod=1&obiekt=740

polak

• Gość
Polak potrafi :)
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 01, 2007, 14:09:43 pm »
Polak potrafi i jezdzic będzie, tak samo jak z opałem który też jest nielegalny a cały transport drogowy jezdzi na nim...

Anonymous

• Gość
ja uzywam
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 09, 2007, 18:40:57 pm »
ja swoim dieselkiem smigam od jakichs 30 tys km i jestem bardzo zadowolony. Taniej i ekologiczniej, a ze wladze jakie sa takie sa to i nielegalnie, a szkoda powinni nalozyc raczej mala akcyze na to skoro mozemy tego wyprodukowac duzo sami i jest ekologiczne!!

ackeka

• Gość
Odp: Czy OR jest legalny ?
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 30, 2010, 14:08:40 pm »
zastanawiam się ,czy potrzebujemy państwa ,które nas łupi wszędzie ,gdzie się da :D

Offline cat11

• Znawca tematu
Odp: Czy OR jest legalny ?
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 30, 2010, 16:44:31 pm »
Odpowiedź brzmi: Nie i Tak

Nie mamy wyboru, każde państwo łupi, w zasadzie łupimy się sami pozwalając żeby politycy kupowali sobie głosy z naszych podatków lub pozwalając żeby dołożyli kasy np lekarzom czy górnikom jak chwile postrajkują. Przecież to z naszych podatków sie bierze, to samo KRUS, to samo Becikowe i inne chore pomysły.

Offline kacper79

• Newbie
  • *