Hej
Jak już wiesz używałem takiej instalacji, postaram się więc pomóc Ci i odpowiedzieć na Twoje pytania:
Założenie instalacji może być nieopłacalne lub bardzo opłacalne, wszystko zależy od tego ile jezdzisz i skąd zamierzasz brać paliwo. Straty mocy nie odczuwałem wcale więc zakładam że jej nie było, spalanie było zbliżone do spalania ropy. Silnik nie zużywa się przez to szybciej(zakładając że instalacja jest dobrze wykonana, założona i pasuje do twojego typu auta. Jest dokładnie tak samo jak z instalacją na LPG.
Można używać zużyty olej i to chyba jest największym plusem tego rozwiązania, ekologia a także ekonomia. Ja osobiście odbierałem olej z knajpy z frytami i śmigałem na nim. Jedyny warunek to przefiltrowanie oleju oraz pewne źródło. Piszę o tym ponieważ olej musi być czysty od resztek frytek, nie może też zawierać innych zanieczyszczeń np cukru (więc olej po pączkach itp odpada), jeśli knajpa będzie nieodpowiedzialna i oszuka Cię można zepsuć silnik.
Jeśli chodzi o ksozt i założenie nie pomogę Ci, ja korzystałem z zestawu z
www.4kolka.pl czyli firmy firmującej to forum, niestety od ok 2 lat nie handlują już instalacjami. Mój zestaw kosztował bodajże 1599zł. Wiem też że jest w Polsce kilka firm które robią takie przeróbki, jedna z bydgoszczy bodajże ale nie znam namiarów. Jest tez niemiecka firma Elsbett która robi dedykowane zestawy pod konkretne auto ale cena ich instalacji to (kiedyś) ponad 4000zł więc dużo drożej.
pytaj jeśli chcesz wiedziec więcej, w miarę mojej wiedzy postaram się odpowiedzieć