Autor Wątek: CZY MIESZANKA OR Z ON 50\50 JEST BEZPIECZNA ???  (Przeczytany 7107 razy)

1,8d

• Gość
CZY MIESZANKA OR Z ON 50\50 JEST BEZPIECZNA ???
« dnia: Maj 07, 2006, 17:26:41 pm »
witam mam fieste 1,8d od jakiegoś czasu dolewam OR nmiej więcej 50\50 auto jeżdzi normalnie silnik pracuje ciszej i pali bez problemu, jeżeli chodzi o mieszanie ropy to nie oddziela sie bo wymieszałem w butelce i zostawiłem na noc na drugi dzien mieszanka była taka sama, ale panowie ze sklepu 4kółka twierdzą że taka mieszanka jest i tak za gęasta co w konsekwencji słabego rozpylania wcześniej czy pużniej doprowadzi do uszkodzenia silnika,zastanawia nmie tylko czy mówią tak bo chcą sprzedać swoją instalacje(która jest całkiem niezła i sam wymiennik ciepła jest w całkiem rozsądnej cenie  :wink: ) czy poprostu rzeczywiście jest za gęsta,pozdrawiam
stachu. :?  jeśli ktoś jeżdzi dłużej na takiej mieszance prosze o info. jak to sie ma na dłuższą METE.

Auto Forum 4Kółka.pl

« dnia: Maj 07, 2006, 17:26:41 pm »

Offline cat11

• Znawca tematu
  • Reputacja: +2/-0
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 07, 2006, 18:10:18 pm »
no właśnie sęk w tym że tworzą się z czasem nagary a efekty będą po dłuższym czasie tragiczne (lejące wtryski, ryzyko zablokowania pierścieni). Podgrzanie (rozrzedzenie) paliwa usuwa to ryzyko.

Offline Andrzej Zawadzki

• Newbie
  • *
  • Reputacja: +0/-0
podgrzewanie mieszanki 50/50
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 11, 2006, 20:12:58 pm »
do jakiej temperatury można podgrzać mieszankę ON/OR 50/50? Czy jest bezpieczne podgrzanie do ok. 100 st.C ? Jaka temperatura jest bezpieczna?
Czy może ktoś powiedzieć do jakiej temperatury może ciecz chłodząca silnik nagrzać olej?

Offline admin

• Administrator
  • Milczek
    • http://www.4kolka.pl
Tak, można podgrzewać mieszankę
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 12, 2006, 15:01:39 pm »
Nasz wymiennik grzeje do ok 60 stopni plus minus oczywiście zależnie od silnika i sposobu montażu. Tak, jazda na takiej mieszance jest bezpieczna, temp zapłonu oleju roślinnego to ok 280 stopni celsjusza, dla porównania ropa ma temperaturę zapłonu ok 60 stopni więc bez obaw można jezdzić na takiej mieszance.
Internetowy Sklep Motoryzacyjny 4Kółka.pl

Offline Marcin82111

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 07, 2006, 18:06:52 pm »
Ja jeżdzę Nissanem Primera 2.0 D na mieszance 50/50 On/Or Nie przerabiałem instalacji nie instalowałem żadnych filtrów ani podgrzewaczy, jeżdżę tak od wiosny, przejechałem 20tyś km bez problemów samochód pali od dotyku. Nie wiem jak to będzie na dłuższą metę jak zniesie to silnik ale jak na razie to wszystko ok. Będę tak jężdził do jesieni i prżejdę na On.

Offline Marcin82111

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 07, 2006, 18:09:01 pm »
Ja jeżdzę Nissanem Primera 2.0 D na mieszance 50/50 On/Or Nie przerabiałem instalacji nie instalowałem żadnych filtrów ani podgrzewaczy, jeżdżę tak od wiosny, przejechałem 20tyś km bez problemów samochód pali od dotyku. Nie wiem jak to będzie na dłuższą metę jak zniesie to silnik ale jak na razie to wszystko ok. Będę tak jężdził do jesieni i prżejdę na On.

Offline Andrzej Zawadzki

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 12, 2006, 15:11:33 pm »
Podejrzewam, że na niektórych stacjach dolewają OR do ON - co jakiś czas zanieczyszczają mi się wtryski w Golfie 1,6. Ale kupiłem środek - nie pamiętam nazwy, a mam go w samochodzie- który dolewam do ON, gdy samochód źle pali i jest OK. Może to być sposób na nagar po spalaniu OR?

Offline admin

• Administrator
  • Milczek
    • http://www.4kolka.pl
może
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 12, 2006, 17:27:26 pm »
jeśli oleju jest 2-5% to powinno to wystarczyć ale jeśli więcej lub planujesz sam troche dolać niebzędny jest wymiennik ciepła(mini instalacja). Nagar powstaje gdy olej jest zimny.
Internetowy Sklep Motoryzacyjny 4Kółka.pl