Mówiąc sterownik masz na myśli pilota rozumiem? czy centralkę?
Ja myślę że wymienili Ci centralkę jednak(tak sie domyślam z tego co piszesz) i moim zdaniem podeszli do tematu po łebkach w stylu "wymienimy i tak klient płaci a nam za robote też zapłaci". Problem w tym że mechanik nie szanuje Twoich pieniędzy, jak by robił sobie to by dłubał aż by znalazł a jak klientowi to wymieni co popadnie i powie dowiedzenia... Myślę że racze jest to wina kabelka, może gdzieś nawet przy siłównikach się wsówki od kabli stykają. Nie wiem jaki masz centralny zamek ale w tych "zwykłych" są takie złączki w silikonowych osłonkach, jeśli któraś osłonka sie zsunęła to może być spięcie(tak samo jak z przetartego kabelka.
Moim zdaniem rozbierz boczki przednich drzwi i zajrzyj pod podłoge i w tą gumową osłonę i pewnie znajdziesz problem. Zwracaj uwage na wszelkie pęknięcia kabli, nacięcia izolacji na nich przez np ostre krawędzie blach itd wątpliwe miejsca potraktuj izolacją albo jeśli są w złym stanie wytnij i dolutuj nowy kabel na zagrożonym odcinku (najlepiej wymienić na nowy kabel żeby za chwile znów tego nie robić).
Jeszcze kiedyś miałem podobny objaw jak ciężko chodziły mi cięgna od zamków w innym aucie, efekt był taki że zamek centralny sie zamykał i od razu otwierał, wystarczyło przesmarować cięgna żeby wszystko wróciło do normy ale u Ciebie jest inny objaw więc to raczej nie to. Poza tym masz avensisa a toyotka jest robiona bardzo starannie i na pewno wszystko pod boczkami drzwi wygląda jak nowe.