Autor Wątek: problem z centralnym zamkiem  (Przeczytany 3454 razy)

Laki88

• Gość
problem z centralnym zamkiem
« dnia: Kwiecień 26, 2010, 14:43:37 pm »
Witam
Jestem nowy na tym forum. Mam nadzieje że tutaj znajde odpowiedzi na swoje pytania. Otóż mam problem. Od jakiegoś czasu centralny zamek sam się otwiera i zamyka. Czasem co chwila, a czasem w większych odstępach. Auto było już 2 razy u mechanika. Ale nic to nie dało. Wymieniony został sterownik centralnego zamka. Zostały sprawdzone przewody i podłącze. Posiadam avensis d4d 2.0 diesel z 2002 r. jakieś propozycje co do usunięcia usterki????
Pozdrawiam!

Dabi

• Gość
Odp: problem z centralnym zamkiem
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 26, 2010, 21:43:17 pm »
a co z pilotem, może to jego wina, powinni na niego też rzucić okiem

Laki88

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 26, 2010, 22:31:13 pm »
Pilet chyba jest w porządku. Otwiera się i zamyka bez problemu. A auto otwiera sie i zamyka z centralnego samoistnie nawet jak nie ma pilota w pobliży. Jakieś inne rady?

Offline cat11

• Znawca tematu
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 27, 2010, 10:47:24 am »
Ja miałem kiedyś taki przypadek.

Problemem były przewody od centralnego zamka. Sprawdź czy się gdzieś nie przetarły (np o ostrą krawędź w drzwiach) i z czymś nie stykają. To powodowało właśnie taki objaw jak u Ciebie, może też być problem z pękaniem wiązki przewodów w tunelu ochronnym drzwi (ta guma co idzie z drzwi do auta) tam się przewody wiele razy zginają i prostują jak otwierasz drzwi, po kilku latach potrafią czasem pęknąć i stąd różne spięcia.

Laki88

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 27, 2010, 11:23:43 am »
Dzięki sprawdze

Laki88

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 27, 2010, 11:32:44 am »
A powiedzcie mi czy w ogole wymiana sterownika to dobry pomysl byl?? Samochód otwiera sie zarowno przy wlaczonym zaplonie jak i wylaczonym, CZy w ogole sterownik mogl powodowac takie objawy przy wyłączonym zapłonie?? Nie jestem elektrykiem ale na moje oko przy wylaczonym zaplonie sterownik nie mial prawa dzialac a tym samym powodowac tak usterkę. co o tym myslicie?? Tez wydaje sie ze jest to wina przetartego kabelka.

Offline cat11

• Znawca tematu
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 27, 2010, 12:13:31 pm »
Mówiąc sterownik masz na myśli pilota rozumiem? czy centralkę?

Ja myślę że wymienili Ci centralkę jednak(tak sie domyślam z tego co piszesz) i moim zdaniem podeszli do tematu po łebkach w stylu "wymienimy i tak klient płaci a nam za robote też zapłaci". Problem w tym że mechanik nie szanuje Twoich pieniędzy, jak by robił sobie to by dłubał aż by znalazł a jak klientowi to wymieni co popadnie i powie dowiedzenia... Myślę że racze jest to wina kabelka, może gdzieś nawet przy siłównikach się wsówki od kabli stykają. Nie wiem jaki masz centralny zamek ale w tych "zwykłych" są takie złączki w silikonowych osłonkach, jeśli któraś osłonka sie zsunęła to może być spięcie(tak samo jak z przetartego kabelka.

Moim zdaniem rozbierz boczki przednich drzwi i zajrzyj pod podłoge i w tą gumową osłonę i pewnie znajdziesz problem. Zwracaj uwage na wszelkie pęknięcia kabli, nacięcia izolacji na nich przez np ostre krawędzie blach itd wątpliwe miejsca potraktuj izolacją albo jeśli są w złym stanie wytnij i dolutuj nowy kabel na zagrożonym odcinku (najlepiej wymienić na nowy kabel żeby za chwile znów tego nie robić).

Jeszcze kiedyś miałem podobny objaw jak ciężko chodziły mi cięgna od zamków w innym aucie, efekt był taki że zamek centralny sie zamykał i od razu otwierał, wystarczyło przesmarować cięgna żeby wszystko wróciło do normy ale u Ciebie jest inny objaw więc to raczej nie to. Poza tym masz avensisa a toyotka jest robiona bardzo starannie i na pewno wszystko pod boczkami drzwi wygląda jak nowe.

Laki88

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 27, 2010, 13:18:50 pm »
Chodzi o jakis sterownik centralnego zamka. Dwa razy już byl u tego mechanika i tak to samo. i do tego wymienil to co nie potrzeba. Oczywiscie teraz sam sprawdze dzięki waszym poradom. Jesli ktos ma jakies pomysly prosze pisac. Pozdrawiam.

Offline cat11

• Znawca tematu
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 27, 2010, 14:08:07 pm »
Może ktoś inny coś więcej doradzi.

Daj znać jak sprawdzisz czy coś znalazłeś.

luckyst

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 28, 2010, 16:16:39 pm »
Moim zdaniem warto sprawdzić przewody tak jak pisze cat, jeśli coś znajdziesz to napraw ale w innym warsztacie, poproś o oświadczenie dokładnie jaka to była usterka a następnie zażądaj zwrotu kasy w całości łącznie z częściami za naprawę u tych pseudomechaników, jak się nie zgodzą idź do sądu, koszty postępowania zapłaci strona przegrana a ty masz argumentu w ręku że spartaczyli naprawę i naciągali Cię na nowe części  ;) wiem że skutkuje wezwanie wystawione z kancelarii więc poszukaj po rodzinie znajomka  ;D

nissan2000

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 28, 2010, 16:23:56 pm »
racja, koniec z naciągaczami, kolega mi opowiadał o kolesiu który się skarżył aż do ostatniej instancji, koszty były 4 razy takie jak wps ale wygrał  :o i tamci musieli za wszystko zapłacić, więc jak masz rację i przepisy za sobą to walcz  ;D

Offline cat11

• Znawca tematu
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 28, 2010, 19:57:29 pm »
I jak masz baaardzo dużo czasu i samozaparcia... nie wiem jaka kwota ale jeśli nie majątek to chyba nie warto bo czas to pieniądz... co najwyżej opublikuj adres zakładu ze stosowną informacją w sieci i niech wiedzą ludzie kogo omijać szerokim łukiem.